Još jedan čovek se vodi kao nestao.
U vreme eksplozije u kopu je bilo 110 ljudi, rekao je Sojlu koji je otišao u Amasru.
Eksplozija se dogodila sinoć u rudniku TTK Amasra Musese Mudurlugu u gradu Amasra na obali Crnog mora.
Ministar energetike Turske Fatih Donmez izjavio je da preliminarna istraga pokazuje da je uzrok eksplozije rudnički gas – zapaljivi gas koji se nalazi u rudnicima uglja.
On je dodao da je akcija spasavanja gotovo završena.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan otkazao je planiranu posetu jugoistočnom gradu Dijabrbakiru i najavio je dolazak u Amasru kako bi rukovodio spasilačkom akcijom.
Eksplozija u rudniku uglja danas na severu Turske zarobila je u oknu desetine rudara, a najmanje 14 je spašeno ili je samostalno uspelo da se izvuče, saopštili su zvaničnici.
Uzrok eksplozije u rudniku TTK Amasra Musese Mudurlugu u gradu Amasra na obali Crnog mora se istražuje.

Nekoliko spasilačkih timova raspoređeno je u oblasti, uključujući okolne provincije, saopštila je turska agencija za vanredne situacije AFAD.

Prema rečima zvaničnika, 49 ljudi je još zarobljeno u rudniku.

Lokalni gradonačelnik je rekao na televiziji Haber Turk da je u vreme eksplozije u rudniku bilo 87 ljudi, a da je 14 ili spaseno ili samo uspelo da se izvuče iz okna. Dva rudara su povređena.

Prema informacijama sa lica mesta, najmanje šest rudara leži u oknu “nepomično”, rekao je gradonačelnik ali nije umeo da kaže da li su mrtvi ili povređeni.

Najgora rudarska katastrofa u Turskoj desila se 2014. godine, kada je u rudniku kod grada Soma na zapadu zemlje u požaru poginuo 301 čovek.