Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osnovao je na današnjoj sednici u Novom Pazaru Vakufsku direkciju i poseban Odbor u njoj zadužen za obnovu Gazi Isa-begovog hamama i stare Novopazarske banje.

Odluka o osnivanju Direkcije doneta je samo nekoliko dana posle inicijative Nevladine organizacije “Forum 10” i pokretanja peticije, kojom se zahteva rešenje statusa Novopazarske banje i sprečavanje daljeg propadanja tog istorijskog spomenika.

Stara Novopazarska banja podignuta je pre pet vekova i bila u funkciji do pre tri godine, sve dok se krov kupatila nije urusio.

IZ u Srbiji na čijem je tada čelu bio glavni muftija Muamer Zukorlić ubrzo je zauzela Banju, polažući pravo na objekat kao vakufsku, odnosno imovinu te verske zajednice.

Banju od tada čuva fizičko obezbeđenje angažovano od strane IZ a na objektu nisu obavljani restauratorski radovi, kako je obrazloženo ograđivanje i sprečavanje svakog pristupa.

Kako se dodaje u današnjem saopštenju, Mešihat je jednoglasno ocenio da je postojanje i rad verskih nevladinih organizacija “bez saglasnosti Islamske zajednice” štetan i neprihvatljiv.

“Takvim organizacijama zabranjeno je delovanje u džamijama i drugim prostorijama Islamske zajednice, a imamima i drugim službenicima Islamske zajednice strogo je zabranjeno delovanje u takvim organizacijama”.

I.Slezović