Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) osudili su danas pretnje odbornika Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka(BDZS) Admira Muratovića novinarki Regionalne radio televizije iz Novog Pazara Sajmi Dražanin nezadovoljan njenim izveštajima.

NUNS poziva lokalnu vlast u ovom gradu da javno osudi “nedolično ponašanje svog odbornika”, a od policije očekuje da preduzme sve mere kako bi se novinarki garantovala bezbednost.

„Odbornik Muratović je pretnje ponovio i danas ispred sale Skupštine, u toku pauze u radu lokalnog parlamenta. Prolazeći pored novinarke Dražanin on je podigao ruku i zapretio da će ga zapamtiti kad dođe vreme zbog priloga o snegu. Pitanje novinarke kako će ga to zapamtiti, ostalo je bez odgovora“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Prema navodima NUNS-a njegov partijski kolega Sead Saćirović objasnio je da je Muratovićeva izjava značila da namerava da novinarku obori na ispitu, iako Dražaninova nije student fakulteta na kojem on predaje.

UNS je saopštio da Dražaninova tvrdi da ovo nije prvi put da joj Muratović preti i da joj je pre dve godine, takođe nezadovoljan prilogom, rekao: “Znam ko si ti, pazi kuda se krećeš”.

“UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora”, piše u saopštenju.

UNS navodi da iz BDZS nije dobio nikakav komentar u vezi s Muratovićevim pretnjama.

Dražaninova je incident prijavila novopazarskoj policiji i zatražila zaštitu, jer smatra da joj je bezbednost ugrožena.

A.Bajrović