Više od 10.000 vojnika,  135 borbenih kola i 71 avion i helikopter u skladu sa 71. godišnjicom Pobede nad fašizmom učestvovali su u današnjoj vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi.
Ove godine prvi put su pokazani novi rodovi vojske – vazdušno-kosmičkih snaga i Nacionalna garda, a prvi put su se pojavile i žene vojnici.
Prikazan je po drugi put novi tenk T-14 „armata“, oklopna vozila „kurganec-25“, „rakuška“ i samohodne haubice „koalicija-SB“.
Crvenim trgom prošao je i PVO kompleks S-400 „trijumf“.
Umesto starteških raketnih kompleksa „topolj“, ove godine je prikazan kompleks „jars“.
Nebom nad Crvenim trgom proleteli su helikopteri korišćeni u operaciji u Siriji Mi-28N (noćni lovac) i Ka-52 (aligator), kao i avioni Su-24, Su-34, Su-25 i Su-35.
Paradu je primio ministar odbrane Sergej Šojgu, a na svečanoj tribini pored ruskog predsednika Vladimira Putina bili su i premijer Dmitrij Medvedev, kao i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.
Ovogodišnja parada skromnija je od prošlogodišnje, jer je, prema navodima medija, koštala 210 miliona rubalja (manje od tri miliona evra), što je četiri puta manje nego prošle godine kada je koštala 810 miliona rubalja.
Pre godinu dana, Crvenim trgom je prodefilovalo je 193 kopnena vozila i 16.000 vojnika, a na nebu nad Moskvom proletelo je 143 aviona i helikoptera.