Omerović: Obnova sandžačke autonomije čista bajka

Poslanik Sandžačke demokratske partije i član odbora za bezbednost Meho Omerović ocenio je danas da je izjava predsednika Odbora za obnovu Narodnog veća Sandžaka Džemaila Suljevića o obnovi sandžačke autonomije čista bajka, koja može biti veoma opasna.

“Takvo ponašanje, neodgovorne i neodmerene izjave nanose štetu, pre svega Bošnjacima, ali i ostalim građanima i ne doprinose stabilnosti u regionu”, naveo je Omerović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

 

Suljević u ranijim izjavama za medijie nije odbacio ni mogućnost da Sandžak, u određenoj situaciji, bude čak pripojen Bosni i Hercegovini.

 

Omerović je naveo da Suljeviću nije dosta što uznemirava javnost u Srbiji, “pa bi malo i teritorije susednih država da prisvoji”.

 

“Da li on zna kako su se na ovim prostorima takve ideje završavale u prošlosti? Umesto da svi zajedno resavamo životne probleme-nezaposlenost, siromaštvo, borbu protiv korupcije, kriminal-neki ljudi se bave sanjarenjem”, naveo je Omerović u izjavi.

 

Sa druge strane, predsednik Sandžačke narodne partije Mirsad Đerlek kaže da ovu ideju Suljević zagovara već 20 godina i da, “za razliku od onih koji su proklomovali ideju o republici i autonomiji, a sada su beogradski poltroni” on nije promenio politički kurs. 

 

“Autonomija Sandžaka zavisi pre svega od volje naroda na Balkanu, kao o id volje velikih sila SAD i EU. Naša partija se zalaže za multietnički, ekonomski region Sandžak, sa centrom u Novom Pazaru, izričito zbog ekonomskog razvoja ovog siromašnog dela Srbije, u procesu decentralizacije zemlje”, rekao je Đerlek.