Oštre reakcije povodom ideje o obnovi autonomije Sandžaka

Političke stranke u Crnoj Gori oštro su danas reagovale na izjavu predsednika Odbora za obnovu Narodnog veća Sandžaka Džemaila Suljevića o obnovi sandžačke autonomije.

Tu ideju Suljević je izneo u jučerašnjem broju podgoričkog lista Vijesti, ne odbacujući mogućnost da bivši Sandžak, u određenoj situaciji, bude čak pripojen Bosni i Hercegovini.

Poslanik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Mevludin Nuhodžić rekao je da su Bošnjaci i Muslimani „privrženi građanskoj i demokratskoj Crnoj Gori“.

„Za Bošnjake i Muslimane u Crnoj Gori priča o teritorijalnoj autonomiji Sandžaka davno je ispričana“, rekao je Nuhodžić.

Predstavnik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić podsetio je da su Muslimani i Bošnjaci u Crnoj Gori „nedvosmisleno“ podržali obnavljanje državne nezavisnosti Crne Gore i samim tim postojeće granice u regionu.

Poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović je ocenio da je inicijativa iz Novog Pazara „napad na teritorijalni integritet i Crne Gore i Srbije“.

On je rekao da ocene o tome da albansko i bošnjacko pitanje još nisu rešeni „u poslednje vreme sve češće dolaze iz Tirane i Novog Pazara“.

Prema rečima Bulatovića, takve ideje, kao krajnji cilj imaju odvajanje od suverenih država Crne Gore i Srbije.

Poslanik Nove srpske demokratije Novica Stanić kazao je da crnogorska vlast podcenjuje „separatističke zahteve“.

Stanić je rekao da je novopazarska inicijativa o autonomiji bivšeg Sandžaka posledica crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova.