Međunarodni stručni tim počeo je danas u Rudnici kod Raške priremu terena za potragu za posmrtnim ostacima Albanaca nestalih na Kosovu tokom rata 1998. i 1999. godine, za koje se pretpostavlja da su pokopani na toj lokaciji.

Na sastanku Radne grupe za nestale koju čine predstavnici Beograda i Prištine, a kojom predsedava Međunarodni komitet crvenog krsta, rečeno je da je tu najverovatnije masovna grobnica sa telima ubijenih kosovskih Albanaca.

Predsedavajuća radne grupe i predstavnica Crvenog krsta u Prištini Lina Milner rekla je agenciji Beta posle sastanka da su u Rudnici pronađeni posmrtni ostaci žrtava koji ukazuju da ih je najmanje šest i da je nemoguće spekulisati o ukupnom broju zakopanih dok svi
radovi ne budu završeni.

Dodala je da je predviđeno rušenje postojećeg objekta na lokaciji otkrivenoj u decembru 2013. godine.

Lina Milner je ocenila da delegacije Prištine i Beograda konstruktivno sarađuju i da se obe delegacije kreću u pravom smeru.

Predstavnik Prtištine Pajazit Nuši rekao je da su stvoreni uslovi da se radovi nastave i da ceo proces najverovatnije neće biti završen brzo.

Predstavnik Beograda Veljko Odalović je rekao je da će porodicama biti omogućeno da posete lokaciju u Rudnici kada one to budu htele.

„Posmatrači neće biti samo posmatrači nego će oni biti i neposredni akteri na lokacijama, jer očekujemo da forenzičari, patolozi i drugi stručnjaci budu prisutni i da na najbolji način obave posao“, rekao je Odalović.

Odalović je istakao da su radovi kod Raške dokaz posvećenosti Srbije rešavanju osetljivih pitanja tako da porodice budu što bolje obaveštene o sudbini nestalih.

Podsetio je da je na toj lokaciji ranije nekoliko puta pokušano otkrivanje masovne grobnice a da su krajem oktobra dobijeni podaci i da su posle početnih istraživanja pronađeni posmrtni ostaci za koje je potvrđeno da je reč o telima kosovskih Albanaca.

Posle toga je odlučeno da se to mesto pretraži do kraja, naveo je Odalović.

Dodao je da će istražitelji i radna grupa sve rezultate dostavljati medijima i obaveštavati javnost o rezultatima.

 

BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC