Počelo suđenje za zločin u Bukovici

U Višem sud u Bijelom Polju je počelo suđenje sedmorici bivših pripadnika jugoslovenske vojske i crnogorskog MUP-a, optuzenim za zločin protiv čovečnosti nad civilima sa područja Bukovice 1992. i 1993. godine.

Crnogorsko državno tužilaštvo je pre dva meseca podiglo optužnicu protiv Pljevljaka – Radiše Đukovića, Radmila Đukovića, Slobodana Cvetkovića, Đorđija Gogića, Milorada Brkovića, Slaviše Svrkote i Radomana Šubarića.

Okrivljeni se terete da su za vreme rata u BiH „nehumano postupali“ prema civilima bošnjačke nacionalnosti na području Bukovice, „zlostavljali ih, prouzrokovali im teške patnje, ugrožavali zdravlje i telesni integritet, zastrašivali ih i stvarali psihozu za prinudno iseljavanje“, zbog čega su se civili i iselili sa tog područja.

Optuženi Radmilo i Radiša Đuković i Slobodan Cvetković izjasnili su se da se „ne osjećaju krivim“, preneo je radio „Slobodna Evropa“.

Radmilo je na suđenju izjavio da je radio na poslovima obezbeđenja granice i da „nikada nije pretresao bilo čije kuće“. On nije čuo za „torturu, spaljivanje kuća i iseljavanje Bošnjaka iz Bukovice“, u vreme dok je bio vojnik od početka 1993. do sredine 1994. godine.

O zlostavljanju Bošnjaka sa područja Bukovica ništa ne zna ni njegov brat Radiša koji je bio kuvar na granici.

Optuženi Slobodan Cvetković kazao je da „mu nisu jasni“ navodi iz optužnice da su pripadnici vojske i MUP-a „sistematski činili torturu, jer su sve radnje na obezbeđenju granice vršili prema instrukcijama nadređenih“.

Cvetković tvrdi da je „pomagao“ Bošnjacima iz Bukovice, koji su se kao i Srbi i Crnogorci, iseljavali iz tog kraja, ali ne „zbog torture vojske, već radi straha od ratnih zbivanja u susjednoj Bosni“.

Bukovicu je početkom devedesetih napustilo oko tri stotine mešatana, većinom Bošnjaka.