Policija “nadgleda” radove na obdaništu

Građevinska firma koju je angažovala Gradska uprava Novog Pazara nastavila je danas pod zaštitom policije da radi na izgradnji vrtića u naselju Hadžet.

 

Tek započete radove na izgradnji ovog objekta pre dva dana su prekinuli vernici koji podržavaju Islamsku zajednicu u Srbiji i muftiju Muamera Zukorlića.

 

Oni su radnicima naložili da se udalje sa vakufske parcele koja pripada ovoj verskoj zajednici.

 

Predsednik novopazarskog Medžlisa IZ u Srbiji Sead Šaćirović je danas na konferenciji za novinare ocenio “pokušaj izgradnje obdaništa u novopazarskom naselju Hadžet predstavlja još jedan u nizu napada na vakufsku imovinu”.

 

Gradska uprava i IZ se spore se oko vlasništva nad tom parcelom.

 

Šaćirović je na konferenciji za novinare rekao da je cilj napada ugrožavanje IZ, njena destabilizacija i konačno uništavanje.

 

“Mi ćemo čvrsto braniti vakufsku imovinu u okvirima zakona, mirnim putem i u slobodarskom duhu. Kada kažem u okvirima zakona mislim na Zakon o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama, koji se, na žalost, kada je Islamska zajednica u pitnaju ne poštuje. Naša imovina se uništava, uzurpira i otima, a dovodi se I žandarmerija na insistiranje ministra Rasima Ljajića.”, rekao je Šaćirović.

 

On je upozorio sve one koji vređaju ahmediju i dostojanstvo verskih službenika, one koji napadaju vakufsku imovinu da očekuju sud naroda.

 

“Novi Pazar je izgrađen na vakufu, a starije generacije pamte da su svi oni koji su dirali u vakuf, uništavali ga i otimali, bili poniženi”, rekao je Šaćirović.

 

On je novinarima na video bimu pokazao posedovne listove iz 1953. i 1985. godine, rešenje o oduzimanju kao i zahtev za povraćaj imovine, kojom je dokazivao da je sporna parcela vakufska imovina.

 

“Ovo zemljište je oduzeto bez osnova, a po Zakonu o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama, nije dozvoljeno raspolaganje imovinom koja je predmet vraćanja”, rekao je Šaćirović.

 

U Gradskoj upravi tvrde da imaju sve papire koji ukazuju da je sporna parcela njihovo vlasništvo.