Policija sprečila okupljene da dođu do vrtića u izgradnji

Oko 1.000 pristalica Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, pokušalo je nešto posle 14 sati da se probije do mesta gde se u Novom Pazaru gradi vrtić, na zemljištu za koje tvrde da pripada toj zajednici, ali ih je policija u tome sprečila.

Oni su na policiju bacili nekoliko kamenica, nakon čega su predstavnici Islamske zajednice apelovali na okupljene da ne izazivaju incident.

Izveštač agencije Beta video je četvoricu povređenih policajaca kojima se pomoć ukazuje iz ambulantnih kola, na mestu incidenta. Među demonstrantima nije bilo onih koji su se žalili na povrede.

Trenutno predstavnici okupljenih razgovaraju sa policijom, dok okupljeni uzvikuju „Rasime lopove“, „Suljo lopove“, „Rasime Srbine“, „Suljo Srbine“, kao i „Alah je najveći“.

Protestu prisustvuje najuže rukovodstvo Islamske zajednice u Srbiji, ali se muftija Muamer Zukorlić nije pojavio.

Skup obezbeđuje veliki broj pripadnika policije i Žandarmerije, a nedaleko od kordona nalazi se i jedan kamion cisterna sa montiranim vodenim topom.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić tvrdi da grad želi da vrtić izgradi na zemljištu te zajednice, koju je oduzela komunistička vlast nakon Drugog svetskog rata.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.