Političke stranke: Suočiti se sa genocidom u Srebrenici

Srbija mora da se u potpunosti suoči sa genocidom u Srebrenici u kome je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka, rekli su narodni poslanici iz pet političkih stranaka na skupu koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava povodom 15. godišnjice od tog zločina.

Vlajko Senić iz G17 plus, Žarko Korać iz Socijaldemokratske partije, Oliver Andrić iz Liberalno demokratske partije, Meho Omerović iz Sandžačke demokratske partije i Aleksandar Jugović iz Srpskog pokreta obnove naveli su da je suočavanje sa tim zločinom uslov za poboljšanje stanja u društvu i sprovođenje reformi.

Oni su ocenili da je Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici, koju je Skupština Srbije usvojila 31. marta ove godine, najviše što se moglo postići u tom trenutku uzimajući u obzir političke odnose, ali su ukazali da u njoj nije jasno navedeno da se u Srebrenici u julu 1995. desio genocid nad Bošnjacima.

Vlajko Senić iz G17 plus je rekao i da Deklaracija o osudi zločina nije bila rezultat dogovora poslaničkih grupa, kao i da ni danas nije jasno ko ju je dostavio Skupštini Srbije.

„Bilo je iluzorno očekivati da se kroz raspravu u Skupštini postigne konsenzus“, rekao je Senić na skupu koji je Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.

Žarko Korać iz Socijaldemokratske partije je rekao da nije glasao za Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici jer u njoj nije jasno navedeno da je u julu 1995. u Srebrenici „izvršena egzekucija“ osam hiljada Bošnjaka.

„Očekivali smo mnogo više, a rasprava (u Skupštini Srbije) je bila teška“, rekao je Korać na pitanje o tome zbog čega nije glasao za tu deklaraciju.

Meho Omerović iz Sandžačko demokratske partije je rekao da su vladajuće političke stranke usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici shvatile kao politički čin i da to nije bilo iskreno suočavanje sa prošloću.

„Sumnjam da su predstavnici vladajućih političkih stranaka glasali po savesti. Oni su to shvatili kao politički akt“, rekao je Omerović na pitanje o tome.

Aleksandar Jugović iz Srpskog pokreta obnove je rekao da sve dok u Srbiji postoji i jedan čovek koji veruje da je Ratko Mladić heroj postoji bojazan da bi se zločini mogli ponovo desiti.

Oliver Andrić iz Liberalno demokratske partije je rekao da se ne mogu sprovoditi reforme „ako se koketira sa nacionalizmom“, kao i da se ne smeju zanemarivati činjenice, poput te da se u Srebrenici desio genocid.

„U Srebrenici se desio genocid. Počinila ga je vojska Republike Srpske, a Srbija nije učinila ništa da to spreči“, rekao je Andrić.

Pre početka rasprave o genocidu u Srebrenici aktivisti nevladine organizacije Udruženje mladih za ljudska prava su čitali stenograme sa sednice Skupštine Srbije na kojoj je usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici.

Inicijativa mladih za ljudska prava je objavila i publikaciju o toj sednici Skupštine Srbije u kojoj je navedena celokupna rasprava pre glasanja.