“Svakodnevnim objavljivanjem ‘senzacija’ ili ‘ekskluzivnih saznanja’ (koji su najčešće puni neistina ili poluistina), propraćenih fotografijama maloletnog ubice, kao i sažaljivim objavama i nastupima pojedinih medijskih radnika, političara i drugih učesnika u javnom životu postiže se samo to da nas iznova traumatizujete”, pišu oni.

Medijim dalje poruluju da time “u društvu hranite i gajite kult nasilja i zla. Kako se ovakva tragedija nikada više ne bi ponovila, deca i njihov čuvar – žrtve su ti koje treba da pamti svaki građanin, a ne ubicu koji je njihove živote ugasio”, navodi se u pismu koje je objavljeno na Javniservis.net.

U otvorenom pismu se urednici medija pozivaju da prestanu da objavljuju tekstove i priloge o ubici i njegovoj porodici “i izjave čija je svrha bilo kakav oblik relativizacije ili veličanja njegovog zločina”.

U otvorenom pismu medijima i urednicima piše i: “Treće, prestanite da objavljujete bilo kakve fotografije maloletnog ubice i učinite sve što je u vašoj moći da fotografije koje su trenutno dostupne na internet stranicama medijskih kuća u kojima obavljate ključne funkcije budu izbrisane. Takođe zahtevamo da se u bilo kom tekstu ili prilogu o žrtvama ne objavljuju fotografije počinioca zločina ili njegove porodice”.

Urednici i mediji su pozvani da i kroz prizmu tekstova o deci koja su stradala u Ribnikaru, pišu uz uverenje “da počinilac zločina i njegova porodica ne smeju dobiti niti jedno slovo podrške u javnim glasilima”.

“Snažno verujemo da su građani Srbije na strani dobra, a protiv zla, da ih zanimaju priče iz života ubijene dece, njihove dobre duše, vrednosti i talenti koje su razvijali; njihovog čuvara Dragana, koji je činio da se svako dete oseća posebno, njemu omiljeno i važno”, navode porodice.

“Osećamo potrebu i odgovornost da vam prenesemo, kako se mi, roditelji čija su deca ubijena, osećamo svakoga dana, prolazeći pored kioska sa vašim novinama, prateći televizijske programe i društvene mreže. To je nanošenje svakoga dana, svakoga sata, svakoga trena, iznova neopisivog bola”, navodi se u pismu.

Pismo su potpisale porodice Anđelković, Asović, Aćimović, Božović, Vlahović, Dukić, Kobiljski, Martinović, Negić i Čikić.