Stalni posao kroz pokretanje sopstvenih preduzeća dobilo je devet žena sa juga i jugozapada Srbije zahvaljujći finansijskoj podršci Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Iz ovog programa navode da je Evropska unija uložila ukupno 73.220 evra u pokretanje njihovog biznisa, ali i u 16 projekata za unapređenje rodne ravnopravnosti.

“Ove preduzetnice iz Novog Pazara, Raške, Leskovca, Prokuplja, Surdulice, Blaca i Vranja, koje se bave proizvodnjom odeće, pečuraka i nakita, krojenjem, knjigovodstvom, stomatologijom i drugim delatnostima, dobile su opremu da bi počele poslovanje. One su ovladale i novim znanjima o marketingu, prodaji, porezima i pravnim aspektima poslovanja uz pomoć stručnjaka Biznis inkubator centra iz Vranja“, navodi se u saopštenju EU PROGRES-a.

U saopštenju se dodaje da je uspešno realizovano i 16 projekata za unapređenje rodne ravnopravnosti u Prokuplju, Žitorađi, Kuršumliji, Bujanovcu, Vranju, Vladičinom Hanu, Vlasotincu, Lebanama, Bojniku, Medveđi, Raški, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju.

Evropska unija finansijski podržava Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES, sa 14,1 milion evra, Vlada Švajcarske sa 2,9 miliona evra, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa 3,6 miliona evra.

Cilj EU PROGRES-a je podrška društveno-ekonomskog razvoja 25 opština južne i jugozapadne Srbije.

A.Bajrović