Povećana potražnja antidepresiva

Izdavanje na recept antidepresiva u novopazarskoj Gradskoj apoteci povećano je u odnosu na prošlu godinu za 10 do 15 odsto.

Upravnica ove apoteke Jasmina Nušević podseća da je prodaja antidepresiva strogo zabranjena zakonom i da apotekar koji proda samo jednu kutiju ovog leka bez recepta može da bude kažnjen zatvorom do tri godine.

“Međutim, pacijenti se nažalost snalaze za antidepresive, sedative i druge antipsihotike u privatnim apotekama, jer tamo bez problema mogu da kupe sve što oni smatraju da im treba. Bez problema mogu da kupe ksalole, zaksane i mnoge druge preparate koji se koriste ne samo za sedaciju nego i kao psihostabilizatori, odnosno psihomodulatori”, rekla je Nuševićeva.

Ona tvrdi da lekari pacijentima olako prepisuju terapije vezane za sedative i druge leksaolotike, neretko i za najobičnije dijagnoze kao što su strah i stres.

“Sedative prepisuju i za pojedina propratna stanja vezana za neku sasvim drugu bolest gde pacijenti osećaju nestrpljenje i teskobu. Ovi lekovi ih umiruju ili uspavljuju nekoliko sati što je pogrešna strategija lečenja”, rekla je Nuševićeva.
 
Ona smatra da pacijenti olako posežu za antidepresivima zbog loše obrazovanosti i informisanosti, kao i nestrpljivosti koja je karakteristična za mlade ljude, koji hoće odmah i sve u životu.

“Mladi ove preparate uzimaju na svoju ruku. Oni dođu sa već formiranim mišljenjem koji im lek treba, koliko im treba i traže da ga kupe. Često izlaze besni iz apoteke kada saznaju da ne mogu da ostvare tu svoju volju”, dodala je ona.