Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je situaciju na Krimu sa Kosovom i upitao, ako narod na Kosovu ima pravo na samoopredeljenje, zašto onda to isto pravo ne važi i za Krim.
U intervjuu nemačkom časopisu Bild, Putin je rekao da medjunarodno pravio treba da važi za sve podjednako.
„Ovo je takodje bio slučaj na Krimu. Prema Povelji UN, svaki narod ima pravo na samoopredeljenje. Uzmite Kosovo, ranije su tela UN odlučila da bi Kosovo trebalo da bude nezavisno od Srbije i da interesi vlade Srbije treba da se podrede“, rekao je Putin.
Na tvrdnju lista Bild da je razlika izmedju Kosova i Krima u tome što je Srbija vodila rat protiv kosovskih Albanaca, Putin je odgovorio da je NATO vojno intervenisao protiv Jugoslavije.
„Činjenica je da je bio dug rat u kojem su Srbija i njena prestonica Beograd bombardovani i napadani projektilima. To je bila vojna intervencija Zapada i NATO protiv ostatka Jugoslavije. Sada vas pitam: Ako Kosovari imaju pravo na samoopredeljenje, zašto narod na Krimu ne bi imao? Rekao bih: Svako treba da se povinuje jedinstvenim medjunarodnim pravilima i ne treba da ih menja vremenom po svom nahodjenju“, rekao je Putin.
On je rekao da slučaj Krima nije pitanje granica i državnih teritorija već „budućnosti ljudi“.
„Nacionalistički udar u ukrajinskoj prestonici Kijevu u februaru 2014. veoma je uplašio 2,5 miliona Rusa koji žive na Krimu. Šta smo uradili? Nismo ratovali, nismo pucali, nijedna osoba nije ubijena. Naši vojnici su samo sprečili ukrajinske trupe na Krimu da spreče slobodu izražavanja naroda. Na referendumu – o kojem je odlučio stari saziv parlamenta Krima – većina gradjana glasala je da pripada Rusiji. To je demokratija, volja naroda“, naveo je Putin.