Predstava „Derviš i smrt“ približava Srbiju i Tursku

Ansambl turskog Gradskog teatra iz Kodžealija, posle gostovanja u Nišu i Kruševcu,  izvešće predstavu po romanu Meše Selimovića „Derviš i smrt“ u Novom Pazaru i Prijepolju u okviru turneje po gradovima Srbije.

 

Ministar kulture Nebojša Bradić istakao je da je prošle godine potpisan ugovor o saradnji Turske i Srbije, koji je odredio nastavak saradnje i tokom ove godine.

 

„Gradski teatar iz Kodžealija nastupiće u Srbiji u okviru ambiciozne regionalne turneje zbog regionalne saradnje koja će povezati Tursku, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Kulturne veze između Srbije i Turske su predmet rada Ministarstva kulture i u narednom periodu, tako da ćemo nastaviti saradnju u oblasti kulturnog nasleđa“, izjavio je Nebojša Bradić.

 

Ambasador Turske Ahmet Suha Umar naglasio je da je turneja predstave „Derviš i smrt“ veoma značajna, jer se ove godine slavi 100 godina od rođenja Meše Selimovića.

 

„Publika u Turskoj je odlično prihvatila predstavu, koja je brzo postala popularna. Predstava ‘Derviš i smrt’ približava dva naroda i dve države, Srbiju i Tursku, ali i Bosnu, gde je rođen Meša Selimović. Takođe, vrlo je važna kulturna razmena, jer politika nekad dovodi u neprijatne situacije, ali kultura približava svaku naciju. Ako ovako i dalje budemo negovali kulturu, možemo da prevaziđemo sve prepreke“, rekao je Ahmet Suha Umar.