Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović, ministri ekonomije i odbrane Nebojša Ćirić i Dragan Šutanovac, i načelnik Generalštaba Miloje Miletić prisustvovali su u Priboju isporuci 32 kamiona iz fabrike FAP za potrebe Vojske Srbije.

 

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da su kamioni FAP-a zadovoljili visoke kriterijume Vojske Srbije i izrazio uverenje da će taj vojni kamion biti interesantan i inostranom tržištu.

 

„Videli smo danas nove FAP-ove kamione koji, praktično, posle 25 godina ulaze kao nova vozila u sistem odbrane. Drago mi je da je FAP poštovao sve odredbe ugovora sklopljenog sa Vojskom Srbije i ovo je samo početak naše saradnje“, kazao je Šutanovac.

 

Šutanovac je istakao da je vrednost poručenih vozila oko četiri miliona evra i da će uslediti nova porudzbina vredna oko tri miliona evra.

 

„Važno je reći da su ova vozila rezultat zajedničkog rada FAP-a i Vojno tehničkog instituta“, kazao je Šutanovac i dodao da su ta vozila deo od oko 70 kamiona koje je Ministarstvo odbrane planiralo da poruči.

 

Šutanovac je kazao da će poručena još 28 kamiona, a da postoji potreba da se taj broj poveća ukoliko se obezbede sredstva.

 

„Noseća šasija na vozilima je ista, a razlika je samo u nadgradnji prema našim potrebama na čemu su angažovani naši i stručnjaci FAP-a. Naši instituti rade vrlo ozbiljne provere kvaliteta i ako se kaže da FAP-ovo vozilo koristi Vojska Srbije, to će značiti i licencu za odličan kvalitet“, rekao je ministar Šutanovac.

 

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je istakao da FAP nije značajan samo za Priboj i uže područje već za celu Srbiju.

 

„Uz Fiat, u auto industriji treba da imamo i pouzdanog proizvođača kamiona. Zato ćemo, kao i do sada, nizom mera pomoći da FAP bude konkurentan, da dobije pouzdanog strateškog partnera i da se poboljša materijalni položaj zaposlenih“, rekao je Ćirić.

 

Generalni direktor FAP-a Mirko Stojović upoznao je predstavnike Vlade Srbije sa pripremama za proizvodnju još sedam vozila za potrebe jedinica Vojske od kojih je jedan nosač raketa.

 

„Saradnja sa Vojskom ima izuzetan značaj kako za FAP tako i za široku mrežu kooperantskih firmi širom Srbije“, rekao je Stojović.

 

Nakon posete FAP-u nastavljeni su razgovori sa rukovodstvom opštine Priboj i Fabrike sedišta, za koju je Vlada Srbije obezbedila oko 5,3 miliona dinara za izradu alata za ogibljenja sedišta koja će se raditi za italijansku firmu Ama Adriatik.