Načelnik primarne zdravstvene zaštite žena u Novom Pazaru Kemal Kriještorac ocenio je danas da je svest građana o prevenciji raka grlića materice daleko bolja nego ranijih godina, ali da još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

Kriještorac je povodom Evrospke nedelje o prevenciji ovog karcionoma radiju Sto plus rekao da je on posle raka dojke na drugom mestu po zastupljenosti u Srbiji.

“Zato prevenciji treba pokloniti puno pažnje, jer je rak grlića materice je jedino vidljiv i izlečiv na vreme, za razliku od svih ostalih postojećih karcinoma. Postoje dijagnostičke metode kojima možemo da vidimo unapred promene na gliću materice, a koje bi kod žene koja ne ide redovno na kontrolu dovela do karcinoma”, rekao je Kriještorac.

On je apelovao na žene da bar jednom godišnje posete ginekologa, jer je to osnovni recept za dugovečnost.

Obeležavanje Evropske nedelje o prevenciji raka grlića materice deo je završne faze projekta “Preventivne akcije u reproduktivnom zdravlju”, čiji su partneri novopazarski Dom zdravlja i Zdravstveni centar Berane, Ministarstvo zdravlja Crne Gore, a implementacioni partneri su Regionalna Razvojna Agencija Sandžaka- SEDA i Fondacija za razvoj severa Crne Gore.

Projektni menadžer SEDE Džemil Huseinović kaže da je glavni cilj projekta bio doprinos unapređenju stanja reproduktivnog zdravlja kod žena u pograničnom regionu između Crne Gore i Srbije, jer prema podacima skoro 88 odsto žena iz tog područja ne obavlja preventivne ginekološke preglede.

Projekat je finansiran od Delegacije Evropske unije u Srbiji i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora.