Zaposleni u Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave Novog Pazara bezuspešno su danas pokušali da uklone tezge vanpijačnih prodavaca na keju pored reke Raške jer su prodavci telima branili objekte.

Oko 60 prodavaca telima je štitilo mesta gde godinama zarađuju za život, a mnogi tvrde da im je to jedini prihod u porodici.

Prodavci su kazali da su svesni činjenice da nelegalno prodaju robu na pijaci, ali da od nadležnih očekuju da im “progledaju kroz prste” zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze.

“Dok neka firma ne oživi, dok se neko od nas ne zaposli, treba da nas ostave ovde, da nam gledaju kroz prste kao i do sada. Mi ostajemo do daljnjega ovde, ne idemo kući veceras, ovo je naš jedini radni prostor koji imamo i odakle hranimo decu”, kažu prodavci.

Borba protiv nelegalne vanpijačne prodaje traje dugi niz godina u Novom Pazaru, a ovoga puta su je pokrenuli legalni zakupci tezgi na pijaci.

Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Mensur Bulić tvrdi da su vanpijačni prodavci nekoliko puta u poslednjih godinu dana obavešteni o tome da treba da se obrate nadležnima u JKP “Gradska čistoća” koja će im obezbediti legalno mesto za prodaju.

“Poslednje pismeno obeveštenje su dobili pre nedelju dana, kada im je i najavljeno da će im tezge danas biti uklonjene. Prodavci treba da znaju da je vanpijačna prodaja nezakonita i da uzrokuje mnoge probleme. Ovo je način da suzbijemo sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, ali i da nam grad bude lepši i čistiji”, rekao je Bulić.

Direktor Čistoće Hivzo Škrijelj naveo je da to preduzeće, koje gazduje pijacama, ima slobodnih mesta na zelenoj i velikoj robnoj pijaci.

“Prodavci ne treba da strahuju da će ostati bez prodajnog mesta, jer imamo više solucija, samo hoćemo da sve uključimo u legalne tokove prodaje”, rekao je Škrijelj.

A.Bajrović