Novi Pazar je prvi grad u Srbiji čija je skupština glasala za potpisivanje sporazuma o partnerstvu sa programom PROGRES, Evropsko partnerstvo sa opštinama.

 

Ovaj program, vredan 17,5 miliona evra, predstavlja novi zajednički trogodišnji projekat koji će Evropska unija sa 13,5 miliona, Vlada Švajcarske sa 2,5 i Vlada Srbije sa 1,5 miliona evra realizovati u 25 opština u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

 

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava sredinom jula popisali su u Vranju šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

 

Grem Tindal, menadžer programa očekuje dvostruku korist opština, od kojih će jedna biti razvoj lokalne i međuopštinske infrastrukture, kao i razvijanje samih projekata kako bi se apliciralo za sredstva i kod drugih donatora, a drugo uključenje građana u rad lokalnih vlasti.

 

PROGRES će nastaviti aktivnosti koje se započete u minulih nekoliko godina u okviru Programa razvoja opština u jugozapadnoj Srbiji (PRO) i Programa razvoja i oporavka opština u južnoj Srbiji (MIR).

 

„Želimo građanima da damo priliku da daju svoj komentar o radu samih lokalnih uprava, skupština, kao i komunalnih preduzeća. Pomoći ćemo opštinama kroz implementaciju samih projeketa kroz Fond za učešće građana, koji je funkcionisao u okviru PRO programa a sada samo biti nastavljen“, kaže Tindal.

 

On veruje da će Novi Pazar, kao prvi grad gde je potpisan sporazum o partnerstvu sa PROGRES-om, uspostaviti standarde koje će ostale opštine slediti.

 

„Neće sve opštine učestvovati u potpunosti u svim aktivnostima, to pre svega zavisi od stanja na terenu ali i od aktivnosti i onoga što se dešava u samoj opštini. Novi Pazar kao veliki grad će sigurno prednjačiti i učesvovat će u većem broju aktivnsoti nego ostale opštine“, kaže Tindal.

 

Osim Novog Pazara na sredstva za razvojne programe u jugozapadnoj Srbiji računaju i Raška, Ivanjica, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, u južnoj Srbiji Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđa, Crna Trava, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulica i Trgovište i u Topličkom okrugu Blace, Žitorađa, Kuršumlija i Prokuplje.