Oko stotinak radnika Građevinskog preduzeća Razvitak iz Novog Pazara danas su protestnom šetnjom i polučasovnom blokadom saobraćaja u centru grada, sa transparentima u rukama, izrazili nezadovoljstvo stanjem u ovom nekadašnjem gigantu.

 

Radnici su tokom višečasovnog razgovora sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem i njegovim saradnicima, tražili uplatu doprinosa, neisplaćene zarade, naplatu dugovanja i rešavanje statusa ovog preduzeća, koje je 70 odsto u vlasništvu zaposlenih.

 

Mahmutović je radnicima objasnio da grad Novi Pazar uplaćuje sve svoje dugove prema ovom preduzeću, koje su nastale zbog jedne sudske presude pre nekoliko godina.

 

“Mi smo u septembru i novembru prošle godine uplatili po tri miliona dinara i ostalo je da vam uplatimo još 140 hiljada evra. Pokušavamo i na sve načine da nađemo strateškog partnera koji bi vas uposlio ili privatizovao preduzeće i na taj način izvukao iz dugogodšnje krize”, rekao je Mahmutović radnicima.

 

Radnici traže da se preispita poslovanje menadžmenta preduzeća, kao i trošenje novca koji Gradska uprava uplaćuje Razvitku, koje ima 172 radnika.

 

Na razgovor sa radnicima i gradonačelnikom naknadno su došli i rukovodioci ovog preduzeća koji su objašnjavali način poslovanja, blokade računa i trošenja novca, a upućeno je i niz međusobnih optužbi.

 

Razvitak je 1998. godine od opštine kupio plac u centru grada pod klauzulom da će, ukoliko plac bude denacionalizovan, opština ovom preduzeću vratiti 384 hiljade evra, što je u međuvremenu naloženo i sudskom presudom.