Provajderi nemačke mobilne telefonije očekuju da će u novogodišnjoj noći u Nemačkoj biti poslato najmanje 310 miliona kratkih telefonskih poruka.

Prema navodima Strukovnog udruženja nemačke informacione i telekomunikacione branše (Bitkom), 35 odsto Nemaca namerava da prijateljima i rodjacima u novogodišnjoj noći pošalje SMS čestitku.

Bitkom navodi da će ove godine popularne biti i druge „elektronske forme čestitanja“. Tako će 71 odsto Nemaca čestitati prijateljima i telefonski, 27 odsto gradjana će u novogodišnjoj noći poslati poruku elektronskom poštom.

Oko 15 odsto gradjana planira da lepe želje za Novu godinu saopšti u formi priloga na internetu, na nekoj od tzv. društvenih mreža.

Samo jedan odsto Nemaca uopšte ne šalje nikakve novogodišnje čestitke. U grupi do 30 godina, u novogodišnjoj noći preko SMS-a ili elektronske pošte čestitke upućuje čak 70 odsto ljudi.

S obzirom na očekivanu SMS-navalu, Bitkom predvidja zastoj u prosledjivanju poruka i korisnike mobilnih telefona podseća na mogućnost da čestitke pošalju ipak nekoliko minuta pre ponoći, „pre nego što počne velika gužva“.