Zahvaljujući saradnji Ministarstva kulture i informisanja i izdavačke kuće Platoneum iz Petrovaradina, biće prvi put objavljene monografije Petrove crkve u Novom Pazaru i manastira Đurđevi stupovi.

Ova dva značajna uporišta srpske duhovnosti, smeštena su na lokalitetu Stari Ras i Sopoćani, nalaze se na Uneskovoj listi Svetske baštine.

Iz ministarstva je saopšteno da će knjige biti štampane na srpskom i engleskom jeziku, u okviru edicije Svetska baština u Srbiji.

„Petrova crkva, punim nazivom crkva Svetih apostola Petra i Pavla, najstariji je spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije, saborni hram prve srednjevekovne srpske države u Rasu i prvobitno sedište raške episkopije. Đurđevi stupovi su jedan od najstarijih srpskih manastira, koji je podigao veliki župan Stefan Nemanja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da oba ova spomenika svedoče o temeljima i kontinuitetu razvoja samostalne srpske države i sticanja crkvene autokefalnosti.

Kako su istakli, ovim izdavačkim poduhvatom, uz veliku podršku Ministarstva kulture i informisanja, iz pera uglednih naučnika biće dostojno ovekovečene, naučno i literarno opisane i našoj i svetskoj javnosti predstavljene sve vrednosti i istorijski značaj ta dva monumentalna spomenika srpske državnosti i duhovnosti.