Staklo i druge krhotine izleteli su iz zgrade, zajedno s milion litara vode iz akvarijuma “Akvadom” (AquaDom) visokog 25 metara nešto pre šest sati jutros.

Policija je navela da su delovi zgrade, gde su i hoteli, kafei, prodavnica čokolade oštećeni vodom. Berlinska vatrogasna služba navela je da je dvoje ljudi lakše povredjeno.

Gradonačelnica Franciska Gifaj (Franziska Giffey) rekla je da je to bio “pravi cunami” i da bi bilo više povredjenih da je akvarijum pukao u prometno doba dana.

Ona je rekla da nažalost nijedna od 1.500 riba nije spasena.

Spekuliše se da je havariju izazvala temperature ispod nule, ali policija to još istražuje. Policija je navela da nema dokaza da je pucanje akvarijuma bilo “posledica napada”.

Uprava navodi da je to bio najveći cilindrični akvarijum na svetu sa 80 vrsta riba. Akvarijum koji je poslednji put modernizovan 2020. bio je velika turistička atrakcija u Berlinu.

Policija je navela da je hotel i prodavnice moralo da napusti 300 gostiju i zaposlenih, a da su oštećeni prodavnica čokolada, nekoliko restorana i podzemna garaža.

Portparol vatrogasne službe je rekao da stručnjaci procenjuju razmere oštećenja gradjevinske strukture hotela.