Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović svečano je danas pustio u rad šest adaptiranih pumpnih stanica koje će poboljšati vodosnabdevanje u visinskim delovima grada.
 
Direktor novopazarskog Vodovoda Hanefija Brničanin rekao je da su prvobitno rekonstruisane pumpne stanice Bukreš, Ćeremidzinica, Šestovo, Deževski put i Biserovača, a kasnije i pumpna stanica na filterskom postrojenju.
 
On je dodao da je rekonstrukcijom pumpnih stanica uspostavljena stabilnost u vodosnabdevanju na širem području Novog Pazara.
 
“Ono što smo uradili u okviru ovog projekta je od velikog značaja za grad, jer su rekonstruisane crpne stanice bile u eksploataciji od 1985. godine, a oprema je bila u veoma lošem stanju. Sada je sve novo, sve besprekorno funkcioniše i nemamo nikakvih problema”, rekao je Brničanin.

Gradonačelnik Mahmutović je istakao da se zadnjih godina puno radilo na poboljšanju vodosnabdevanja u gradu i da je ovaj projekat samo jedan u nizu koji će taj proces dodatno unaprediti.

“Vodilo se računa da se projekti realizuju po prioritetima, a jedan od glavnih prioriteta je bilo rešavanje problema vodosnabdevanja i adaptacija pumpnih stanica. Građanima Novog Pazara poručujem da smo odgovorno pristupili rešavanju problema vodosnabdevanja i da od ove godine priča o nedostatku vode neće više postojati”, rekao je Mahmutović.

Realizacija projekta “Jačanje ekonomskog razvoja kroz održivo upavljanje vodnim resursima, koji se sprovodi kroz program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora, započeta je 2012.godine.

Zajednički partneri na projektu su novopazarski Vodovod i JP “Vodovod Bistrica” iz Bijelog Polja, a ukupna vrednost je preko pola miliona evra, od čega je na aktivnosti u Novom Pazaru utrošeno preko 230.000 evra.

Projekat finansijski podržava Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

E.Đulović