“Uglavnom je reč o neutemeljenim, pristrasnim i manipulativnim naslovima. Ove godine smo u uzorak koji analiziramo dodali i list Politika, zbog povećanog broja manipulativnih vesti na koje nailazimo u ovim novinama”, piše taj portal.

Najviše manipulativnih vesti, prema njihovim rečima, zabeleženo je u Informeru, koji je u 306 izdanja imao 348 manipulacija, odnosno u proseku više od jedne dnevno.

Raskrikavanje navodi da sledi Srpski telegraf sa 252, Alo sa 232, Večernje novosti sa 226, Kurir sa 56 i Politika sa 40.

“I ove godine je Aleksandar Vučić bio najzastupljenija figura, i najčešće predstavljan u pozitivnom (ređe u neutralnom) kontekstu – pojavljivao se na naslovnim stranama gotovo svaki dan”, piše Raskrikavanje.

Portal je naveo i da su izdavači tih šest novina sa državom, preko tendera i lokalnih medijskih konkursa, sklopili poslove vredne više od 1,3 miliona evra.

Ceo tekst portala Raskrikavanje, u kom su analizirali i brojne pojediačne “manipulacije”, može se pronaći na njihovom sajtu.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *