Novinska agencija Beta danas je raspisala konkurs za najbolju novinsku fotografiju godine. To je peti konkurs "Betina fotografija godine". I ove, kao i prošle
godine, konkurs ima međunarodni karakter. Konkurs je otvoren za profesionalne fotoreportere do 21. aprila ove godine. Nagrade su novčane: Prva iznosi 1.000 evra, Druga 750 evra i Treća 500 evra. Pored glavnih nagrada, predviđene su i specijalne.
Erste banka, koja je zlatni sponzor ove manifestacije, dodeliće nagradu od 150 evra za najduhovitiju fotografiju. Francuski kulturni centar u Beogradu će dodeliti nagradu za najbolju fotografiju autoru do 25 godina. Nagrada se sastoji u studijskom putovanju na međunarodni sajam fotografije u Perpinjanu, u Francuskoj. Medijska organizacija jugoistočne Evrope, SEEMO, će specijalnom plaketom nagraditi fotografa za najbolji rad posvećen ljudskim pravima. Izložba nagrađenih i izabranih radova biće otvorena u galeriji Nju Moment u Beogradu, ponedeljak, 16. juna, u 18 sati. Otvaranje manifestacije "Betina fotografija godine" održaće se u okviru svetskog Kongresa Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i 57 Generalne skupštine te organizacije. Izbor najboljih fotografija sa konkursa biće izložen i u Centru Sava, gde se održava Kongres. Kongres i Generalna Skupština IPI-ja treba da okupe vodeće novinare, direktore i urednike medija sa svih kontinenata. Beogradska manifestacija, čiji je domaćin Medija centar, održava se pod imenom "Be in Belgrade" (Budite u Beogradu). Propozicije i prijave za konkurs mogu se naći na sajtu Novinske agencije Beta:
www.beta.co.yu/fotokonkurs. čŒlanovi žirija su Ognjen Alujević (Feral Tribjun, Split), koji je i predsednik žirija, Zelma Almaleh (BGNES, Sofija), Slobodan čurić (Dnevnik, Skopje), Dragan Milovanović (Večernje Novosti, Beograd) i čorđe Zorkić (Beta). Konkurs za najbolju novinsku fotografiju Beta je ustanovila 2004. godine povodom 10. godišnjice početka rada Agencije.