Broj obolelih od gripa u Novom Pazaru je u porastu, a zbog respiratornih infekcija oko stotinak pacijenata dnevno zatraži lekarsku pomoć, rekao je epidemiolog Doma zdravlja u ovom gradu Safet Ganić.

On je za radio Sto plus istakao da trenutne vremenske prilike u velikoj meri pogoduju širenju virusa i da su pođednako ugrožene sve starosne grupe.

„U zadnjih mesec dana evidentan je broj obolelih kako dece tako i odraslih, a simptomi su povišena temperatura, opšta slabost organizma,bolovi u grudima i kašalj. Simptomi su jakog potencijala pa je često neophodno pacijentima prepisati antibiotike kako bi se zaštitili od sekundarnih bakterijskih infekcija“, rekao je Ganić.

Ganić navodi da  bez obzira na svakodnevni porast broja obolelih još uvek nismo ušli u epidemijski period, a prestanak širenja virusa očekuje se polovnom marta meseca.

On je istakao da je pored vakcinacije najbolja prevencija protiv gripa boravak na svežem vazduhu, izbegavanje kontakta sa obolelim osobama i uzimanje što više tečnosti i vitamina.

E.Đulović