Biatlonac i trkač na skijama Damir Rastić izjavio je da su nesportski kriterijumi uticali da on ne bude u sastavu reprezentacije Srbije na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

“Verovao sam da će kriterijumi biti isključivo sportski, da će rezultati biti jedini uslov za odlazak u Soči. Nažalost, uzalud sam se nadao da će Olimpijski komitet Srbije (OKS) uspeti da se odupre pritiscima, gde je najvažnije kom savezu pripadate, čime se bavite i čiji ste sin”, rekao je Rastić radiju Sto plus.

Reprezentacija Srbije imaće dvojicu predstavnika u skijaškom trčanju, a osim Milanka Petrovića, u Sočiju će nastupiti i Rejhan Šmrković. Iako mu je osnovna disciplina biatlon, Rastić je ocenio da su njegovi rezultati u nordijskom trčanju kvalitetniji od Šmrkovićevih.

“Iz OKS-a su mi u telefonskom razgovoru saopštili da mi nedostaje 0,08 bodova, od 10 koji su potrebni po prošlogodišnjim kriterijumima tog komiteta, Skijaškog saveza Srbije i Biatlon saveza Srbije”, kazao je Rastić.

“Zanimljivo je da im nije zasmetala činjenica da moj konkurent Šmrković uopšte nije ispunio drugu tačku tog kriterijuma, gde stoji da takmičar mora da ima rezultat ispod 180 FIS bodova”, dodao je Rastić.

Rastić je trenutno u Novem Mestu, u Češkoj, gde će nastupiti na Evropskom prvenstvu u biatlonu.

Ovaj 25-godišnji sportista iz Sjenice je na Univerzijadi održanoj prošlog meseca u italijanskom Trentinu ostvario tri plasmana među 30 najboljih u biatlonu, osvojivši 25. i dva 29. mesta.

Zimske olimpijske igre održaće se od 7. do 23. februara u Sočiju.

Srbiju će predstavljati osam sportista u pet disciplina: Nevena Ignjatović i Marko Vukićević (alpsko skijanje), Ivana Kovačević, Rejhan Šmrković i Milanko Petrović (nordijsko skijanje), Milanko Petrović (biatlon), Nina Micić (snoubord) i Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo (bob).

M. Minić