Različiti stavovi u Ministarstvu za ljudska prava

Polemika iz publike pomoćnika ministra i državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Petra Antića i Marka Karadžića, obeležila je današnju tribinu o situaciji u Sandžaku nakon izbora za Bošnjačko nacionalno veće.

Nakon što je Helsinški odbor za ljudska prava na konferenciji za novinare predstavio publikaciju „Sandžak i evropska perspektiva – diskusije o aktuelnim problemima“, za reč se javio pomoćnik ministra Petar Antić koji je negirao da se Ministarstvo ponašalo arbitrarno prilikom odluke da je za konstituisanje veća potrebno prisustvo dve trećine članova.

On je, zatim, detaljno obrazlagao na koje se pravne osnove pozivalo Ministarstvo prilikom odluke da se u statut unese odredba o dvotrećinskoj većini potrebnoj za konstitutivnu sednicu bošnjačke manjine.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, koji je takođe bio u publici, rekao je da, iako dolazi iz istog ministarstva, nije u tom učestvovao i ne može da razume objašnjenje, i ocenio da nije dobro da se pravila menjaju u sred igre.

„Ja, koji sam u tome, vas ne razumem, a kako očekujete da vas narod razume? Kako očekujete da Bošnjaci razumeju nešto što smo promenili a nismo im objasnili zašto smo promenili“, rekao je Karadžić, nakon čega je napustio konferenciju za novinare.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocenila je da problemi koji se pojavljuju u Sandžaku pokazuju da Srbija nije sposobna da reši pitanje nacionalnih manjina i regionalizacije i da i dalje postoji sukob između koncepta etničke države i istinskog kretanja na evropeizaciji zemlje.

Šef novosadske kancelarije te nevladine organizacije Pavel Domonji ocenio je da je do problema došlo zbog krize svetovnih političkih autoriteta u Sandžaku i dodao da, i pored arbitrarnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava, nema opravdanja za radikalnu retoriku muftije Muamera Zukorlića.

On je kao primer takve retorike naveo optužbe da je ministar Svetozar Čiplić „salonski četnik“ a da je fotomontaža u Blicu „pokušaj da se pokrste“ Muslimani u Sandžaku.