Regionalni sud u Sankt Peterburgu danas je potvrdio presudu nižeg suda koji je regrutovanje Pavela Mušumanskog ocenio kao nezakonito i presudio da on ima pravo na civilno služenje u državnim institucijama, saopštio je njegov advokat Aleksandar Peredruk.

Peredruk je agenciji Asošiejted pres rekao da je to prva sudska presuda tog tipa u Rusiji otkako su vlasti prošlog septembra započele mobilizaciju vojnika za rat protiv Ukrajine.

Otpor mobilizaciji u Rusiji prošle godine je bio često pojava, iako su vlasti navele da su uspele da mobilišu oko 300.000 ljudi, u skladu sa planom. Desetine hiljada muškaraca pobegle su iz zemlje, neki od onih koji su ostali izbegavali su službenike za regrutaciju i ignorisali pozive, a drugi, poput Mušumanskog, pokušali su pred sudom da izbore pravo na alternativnu civilnu službu.

Javno poznati raniji pokušaji regruta da se opredele za alternativnu civilnu službu nisu bili uspešni, iako Ustav Rusije garantuje pravo na zamenu služenja vojske civilnim radom, ako je ono protivno uverenjima osobe.

Međutim, službenici za regrutaciju i sudovi tvrdili su do sada da ne postoje zakoni koji predviđaju takvu opciju za vreme mobilizacije.

Prema navodima medija, Mušumanski, evangelistički hrišćanin, dobio je 2019. dozvolu za alternativnu civilnu službu umesto regrutacije i radio je gotovo dve godine u psihijatrijskoj ustanovi.

Kada je prošle godine dobio poziv za vojsku, nekoliko dana pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio “delimičnu mobilizaciju”, Mušumanski se prijavio za alternativnu službu, ali je odbijen i poslat u vojnu jedinicu.

Mušumanski je podneo tužbu sudu, a u međuvremenu je odbijao da nosi uniformu i da se povinuje naređenjima vojnih komandanata.

Sud u Gatčini je u novembru stao na stranu Mušumanskog, ali su se službenici za regrutaciju žalili na presudu, koju je danas potvrdio i viši sud. Presuda je odmah stupila na snagu, rekao je Peredruk.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *