Sedam novopazarskih proizvođača tekstila potpisaće ugovor sa poljskom kompanijom „Prelic“, kao ekskluzivnim distributerom proizvodnog asortimana ovih firmi na tržištu Poljske.  

 

Ugovor kojim se firmama Maxers, Stig, Benneli, Clašix, Big Boys, Bros i Exact omogućava ulazak na tržište Poljske, biće potpisan tokom Međunarodnog Robnog Sajma u Poznanu, na kojem će od 1. do 3. marta izlagati sedam kompanija, članica Asocijacije tekstilnih proizvođača iz Sandžaka (ASSTEX).

 

Program za jačanje ekonomske sigurnosti Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) potpisao je prethodno ugovor sa ASSTEX, po kojem je za sedam kompanija, članica Asocijacije obezbeđeno strateško partnerstvo i logistička i finansijska pomoć kako bi došlo do realizacije ovog ugovora.

 

Kao rezultat programa za podršku razvoju preduzeća koje sprovodi USAID, tekstilna preduzeća koja učestvuju u ovim programima ostvarila su čak i tokom ekonomske krize rast prodaje od 14 odsto u periodu od 2007. do 2009. godine, saopštio je USAID.

 

Posete sajmovima su se pokazale naročito uspešne za kompanije iz dva ekonomski najugroženija regiona Srbije – Sandžaka i Južne Srbije.

 

Od 2008. godine do danas kompanije koje učestvuju u aktivnostima Programa za jačanje ekonomske sigurnosti USAID uspele su da ostvare prodaju u iznosu od 10 miliona američkih dolara.

 

Program je svojim aktivnostima pomogao da 120 kompanija iz ova dva regiona osvoje nova tržišta u Turskoj, Češkoj, Rusiji, Belorusiji i sada u Poljskoj.