Sandžak most saradnje Turske i Srbije

Turski premijer Redžep Taip Erdoan ocenio je danas u Novom Pazaru da je Sandžak most za saradnju Turske i Srbije.

„Potpisali smo niz sporazuma među kojima su i oni o izgradnji puteva u Sandžaku, a počeli su i pregovori o izgradnji industrijske zone u Sandžaku“, reakao je Erdoan  na konferenciji sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem nakon sastanka sa predsednicima sandžačkih opština.

Erdoan je poručio i da počinje period boljih odnosa država na Balkanu.

„Srbija je ključna zemlja na tom putu koja će sa svojim bogatstvom etničke raznolikosti doprineti dobrim odnosima na Balkanu“, rekao je Erdoan .

Turski premijer je podsetio i da je zajedno sa predsednikom Srbije prisustvovao komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici. U tom gradu je u julu 1995. vojska bosanskih Srba ubila više od osam hiljada Bošnjaka.

Erdoan  je posebno istakao inicijativu predsednika Srbije za usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, koju je Skupština Srbije usvojila 31. marta ove godine.

„Lideri mogu biti uspešni samo ako se suoče sa istinom. Dužnost političara je da radi na ostvarenju sna naroda da žive u miru“, rekao je premijer Turske.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija i Turska, nakon „oscilacija“ u 20. veku sada „izgrađuju strateške odnose“.

„Rezultat takvih odnosa je više ugovora o izgradnji regionalnih puteva i evropskih koridora u Srbiji“, rekao je Tadić i podsetio na istorijske veze dve države.

Kao primer je naveo Mehmed pašu Sokolovića, čiji je brat bio srpski patrijarh.

„Uskoro počinjemo sa izgradnjom Islamskog kulturnog centra u našoj zemlji u kojem će se izučavati islamska kultura i naše kulturne veze“, najavio je predsednik Srbije.

Tadić i Erdoan  su u Novom Pazaru otvorili Turski dom kulture, a dve zemlje su potpisale i sporazum o ukidanju viza.