Javna debata pod nazivom “Sandzak-Punoletstvo zločina” koju organizuju Koordinacija civilnog društva iz Sandzaka, Program za mlade Građanskih inicijativa i Centar za praktičnu politiku iz Beograda, biće održana sutra u Domu kulture u Prijepolju.

 

Ova debata posvećena je podsećanju na otmicu 19 građana SRJ, iz voza na železničkoj stanici u Štrpcu 27.februara 1993. godine.

 

Koordinator programa za mlade Građanskih inicijativa Maja Stojanović rekla je radiju Sto plus da će rezultat ove debate biti preporuke državi Srbiji u cilju ostvarenja pravde za žrtve.

 

“Naš cilj je da podstaknemo državu da reaguje na ovaj zločin”, kazala je Stojanovićeva.

 

Ona je istakla važnost da se ove godine iz Prijepolja pošalje poruka nezavisnih institucija civilnog društva, da država mora da reaguje i obezbedi pravdu za sve žrtve zločina.

 

Sutrašnjoj debati prisustvovaće predstavnici civilnog društva iz Sandzaka, predstavnici institucija, udruženja i porodica žrtava, kao i svi zainteresovani građani i građanke.

 

Debatom će takođe biti obeleženo i podsećanje na zločin u Sjeverinu u oktobru 1992. godine, kada je iz autobusa kidnapovano 16 stanovnika Sjeverina, a njihovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.