Ministar za ljudska i manjinska prava Svetrozar Čiplić izjavio je da je „dobra vest“ da je nosilac Bošnjačke liste Esad Džudžević pozvao predstavnike Bošnjačke kulturne zajednice i Bošnjačkog preporoda da nastave razgovore o konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog saveta.

 

On je u izjavi današnjoj Politici ocenio da je takav poziv pozitivan signal u pravcu realizacije dogovora da liste neposredno pregovaraju

 

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić ne vidi razlog zbog kojeg bi se sastajao sa nosiocem liste Bošnjačka kulturna zajednica Muamerom Zukorlićem.

 

„Mi kao stranka nismo ni učestvovali na izborima za Nacionalni saavet Bošnjaka, niti su na listi Bošnjačkog preporoda stranački predstavnici. Ohrabrujemo, međutim, predstavnike liste koju smo podržali na izborima da podrže bilo koje kandidate za funkciju u veću, samo da se on što pre formira“, kazao je Ljajić.

Zukorlić je ocenio da je Dždževićev poziv „neozbiljan, ima dnevnopolitičku namenu i prikupljanje sitnih političkih poena“.

On smatra da mandati dvojice većnika koji su bili na listi Bošnjačkog preporoda, a priključili se BKZ, nisu sporni, već da je sporno „bezakonje koje tim povodom sprovodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava“.

„Bezakonje je to što se tvrdi da mandati pripadaju listama, a oni pripadaju većnicima“, kazao je Zukorlić.