Napad se dogodilo u jevrejskom kvartu Neve Jakov posle jučerašnje smrtonosne racije na okupiranoj Zapadnoj obali u kojoj je ubijeno devetoro Palestinaca, a još jedan je ubijen nešto kasnije nedaleko od Jerusalima, navodi AP.

Izraelska hitna pomoć Crvena Davidova zvezda rekla je da ukazuje pomoć ranjenima u današnjem napadu i da su neki u kritičnom stanju.

Policija je saopštila da su velike policijske snage na poprištu napada.

U preliminarnim izveštajima piše da se radi o terorističkom napadu, preneli su izraelski mediji.

Policija u međuvremenu traga za mogućim saučesnicima napadača. Pištolj iz koga je pucao nadjen je na mestu napada. Policija nije odmah objavila druge detalje.

Kako je naknadno objavljeno napadač se dovezao automobilom oko 20 sati pred zgradu koja služi kao sinagoga u kvartu u severnom delu istočnog Jerusalima i počeo da puca, a potom pobegao ka palestinskom kvartu Beit Hanina udaljenom oko jedan kilometar, gde su ga dočekali policajci.

Napadač za koga je ustanovljeno da je stanovnik istočnog Jeruslima, ubijen je pošto je pucao na policajce pokušavajući da pobegne.

Izraelski TV Kanal 12 javio je da je on najpre pucao na stariju ženu na ulici i onda na vozača motcikla pre nego što je stigao do sinagoge. Te detalje policija nije odmah potvrdila.

Hitna pomoć je saopštila da je petoro ljudi proglašeno mrtvim na mestu napada, a komandant jerusalimske policije Doron Turgeman je rekao novinarima da je dvoje ranjenih ubrzo preminulo.

Lokalni stanovnici su rekli da je policiji trebalo 20 minuta da stigne na mesto napada i da je to sramota.

Večerašnji napad dogodio se posle nasilja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Napetost je dramatično povećana od četvrtka ujutru posle izraelske racije u izbegličkom logoru Dženin. Većina ubijenih u raciji, njih sedam, bili su članovi ekstremističkih organizacija, ali je najmanje jedna žrtva civilna.

U noći izmedju četvrtka i petka ekstremističke organizacije sa druge palestinske teritorije pojasa Gaze ispalile su rakete u znak odmazde, a Izrael je uzvratio udarima iz vazduha ali su obe strane, kako se čini, nameravale da izbegnu da nasilje preraste u veći sukob.