Berns treba da prenese upozorenje svom ruskom kolegi Sergeju Nariškinu o “posledicama ruske upotrebe nuklearnog oružja i rizika eskalacije za stratešku stabilnost”, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Za sada ne može da se utvrdi da li je susret već održan.

Berns “ne vodi bilo kakve pregovore” niti “razgovara o rešenju rata u Ukrajini”, rekao je isti izvor, dodajući da su Ukrajinci bili unapred obavešteni o tom susretu.

Visoki američki zvaničnik će umesto toga razgovarati sa svojim kolegom o slučajevima “nepravedno” zatvorenih američkih državljana u Rusiji.

Košarkašica Britni Grajner, osudjena na devet godina zatvora u Rusiji zbog “trgovine drogom” i još jedan Amerikanac, bivši vojnik Pol Vilan, nalaze se u zatvoru u Rusiji.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u sredu da se nada da će ruski predsednik Vladimir Putin biti raspoložen da razgovara o razmeni zatvorenika sa SAD, kao što je već bilo u prošlosti izmedju Rusa i Amerikanaca.

Susret izmedju Bernsa i Nariškina jedan je od rethih susreta na tako visokom nivou od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara.

Medjutim, SAD i Rusija su stalno održale “kanale komunikacije”, na primer preko američke ambasade u Moskvi, o bilateralnim pitanjima, ili za prenos poruka o Ukrajini.