Okružni zatvor u Novom Pazaru uskoro će biti izmešten iz užeg centra grada, a novi će biti izgrađen na novoj lokaciji, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika lokalne samouprave i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije.

Direktor Uprave Milan Stevović izjavio je nakon sastanka da je projekat dislokacije sadašnjeg zatvora i izgradnje novog vredan oko 18 miliona evra.

“Prema našim planovima novi, moderan Okružni zatvor, biće kapaciteta od 300 do 400 osoba koliko je i neophodno za ovo područje. Novi zatvor će omogućiti osuđenicima sa ovih prostora da kaznu služe u svom gradu, a to će pomoći i njihovoj boljoj resocijalizaciji”, izjavio je Stevović.

On je istakao i da su tokom današnjeg sastanka razmatrali kadrovku situacija u Okružnom zatvoru i dogovorili se oko nekih kadrovskih rešenja.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović ocenio je da je izgradnja novog zatvora mnogo više od poboljšanja uslova za boravak zatvorenika.

“Novi zatvor znači i najmanje 200 novih radnih mesta, što je dragoceno za nas. Takođe, to je ogroman projekat i u njemu će sigurno biti mesta i za novopazarske građevinare i nadam se da će oni iskoristiti tu priliku”, rekao je Mahmutović.

On je dodao i da se trenutno razmatraju dve-tri lokacije na kojima bi trebalo da se gradi novi zatvor i da će se narednih nedelja znati nešto više o tome gde će biti izmešten Okružni zatvor.

Mahmutović i Stevović su najavili i da će u Novom Pazaru veoma brzo početi da radi i Kancelarija za alternativne sankcije.

Ova kancelarija omogućiće osuđenicima koji su počinili krivična dela za koja je zaprećena kazna do tri godine zatvora da kaznu odsluže u kući, uz društveno koristan rad.

N. Kočović