Šest osoba je poginulo a 39 je povredjeno danas u napadu automobilom bombom na jugoistoku Turske koji su vlasti u Ankari pripisale kurdskim pobunjenicima, javili su zvaničnici.
Prema prvim podacima, i eksplozija se dogodila noćas ispred policijske stanice u gradu Činaru, oko 30 kilometara jugoistočno od Dijarbakira, većinski kurdskog grada na jugoistoku zemlje. 
Dve osobe su ubijene u eksploziji automobila bombe, a tri su izgubile život kada se srušila zgrada iza stanice, u kojoj žive policajci i njihove porodice, navodi se u saopštenju biroa guvernera. 
Takodje je ubijen i jedan policajac, rekao je danas turski premijer Ahmed Davutoglu, koji je oštro osudio taj napad u govoru u Ankari i obećao da će se boriti „protiv svakog oblika terorizma“.
Medju žrtvama su jedna petomesečna beba i dvoje dece od godinu dana i pet godina, naveli su bezbednosni izvori.
Silina eksplozije potpuno je uništila policijsku stanicu i porušila fasadu zgrade u kojoj su stanovali policajci s porodicama. Brojne okolne zgrade takodje su teško oštećene.
Posle eksplozije automobila bombe, nastavljena je tokom noći razmena vatre izmedju pojedinaca koji su izgledali kao borci Radničke partije Kurdistana (PKK) i turskih bezbednosnih snaga.
Policija danas traga za napadačima.
Posle više od dve godine prekida vatre, sukobi Kurda i Turaka nastavljeni su prošlog leta. Mirovni pregovori dve strane prekinuti su 20. jula 2015. posle samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču, na granici sa Sirijom.Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je nedavno da je 2015. godine ubijeno oko 3.100 kurdskih pobunjenika i 200 policajaca i vojnika u ofanzivi turskih vlasti protiv PKK.U tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine, u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.
Napad u Činaru dogodio se dva dana posle samoubilačkog napada u utorak u Istanbulu, koji je pripisan grupi Islamska država, a u kome je poginulo deset stranih turista, a 17 je povredjeno.