Sindikat: Stanje u tekstilnoj industriji neodrživo

Savez samostalnih sindikata tekstila, kože i obuće ocenio je danas da je stanje u toj industriji neodrživo, jer su zarade velikog broja zaposlenih od 8.000 do 10.000 dinara.

Zarade tekstilaca su najniže u Srbiji i neredovno se uplaćuju, kao i socijano i zdravstveno osiguranje, rekao je na konferenciji za novinare predsednik tog sindikata Radojko Jovanović.

Za poslednjih 10 godina, bez posla je ostalo 72.000 zaposenih u toj industriji, pa u Srbiji u sektoru tekstila, kože i obuće trenuto radi nešto više od 39.000.

Kako je istakao, samo u poslednjih godinu i po dana bez posla je ostalo nešto više od 5.000 zaposlenih.

Jovanović je kazao da je od 110 privatizovanih preduzeća koja se bave tekstilom, kožom i obućom ugovor raskinut sa 42, jer novi vlasnici najčešće nisu poštovali deo ugovora koji se odnosi na investicije ili kontinuitet proizvodnje.

Veliki problem u ovoj industrijskoj grani, kako je dodao, predstavljaju nepostojanje granskog kolektivnog ugovora, siva ekonomija, nekontrolisanje uvoza robe iz Kine i zastarela oprema na kojoj se radi.

Predstavnici tog sindikata zahtevaju donošenje sistemskih mera za poboljšanje poslovanja u toj grani veću kontrolu države prilikom uplate doprinosa za zaposlene, veća ovlašćenja inspekcije rada kao i da Agencija za privatizaicju efikasnije kontroliše kupoprodajne ugovore.

Jovanović je kazao da je taj sindikat uputio zahev za sastanak ministrima rada i ekonomije, Rasimu Ljajiću i Mlađanu Dinkiću i da očekuje da bi sastanak mogao da se održi naredne nedelje.

On je najavio i mogućnost protesta na jesen, ukoliko se država ne bude pozabavila ovim problemima u narednom periodu, ali nije želeo da precizira kada će biti održan protest i na koji način.

Izvoz tekstila, kože i obuće prošle godine bio blizu 300 miliona evra, a za pet meseci ove godine bio je oko 200 miliona evra.