Slobodna trgovina između Srbije i Turske od 1. septembra

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske počeće da se primenjuje 1. septembra 2010. godine.

Ukidanje carina na uvoz roba iz Turske u Srbiju odvijaće se u tri faze do 2015. godine. Višom carinskom stopom biće zaštićena domaća poljoprivreda, sektor tekstilne industrije i crna i obojena metalurgija, dok će iz Srbije bez carina moći da se izvoze svi industrijski proizvodi.

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Turske potpisan je u Istambulu 1. juna 2009. godine i trebalo je da se primenjuje od 1. januara 2010. godine, ali je turski parlament kasnio sa njegovom ratifikacijom.

Izvoz iz Srbije u Tursku za prvih pet meseci 2010. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, iznosio je 29,7 miliona dolara, što je za 115 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Uvoz iz Turske bio je vredan 129,9 miliona evra i veći je za 19,7 odsto.

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i Turske u 2009. godini iznosila je 334,2 miliona dolara.

Iz Srbije se na tursko tržište od oko 75 miliona stanovnika najviše izvoze gvožđe i čelik, sirove materije, osim goriva, zatim sirovi kaučuk, hrana i žive životinje, povrće i voće.

Najčesčha uvozna roba iz Turske je predivo, tkanine i tekstilni proizvodi, proizvodi od metala, mašine i transportni uređaji, drumska vozila i električne mašine, aparati i uređaji.

Ulaganja iz Turske u Srbiji su oko 45 miliona evra, a najveći investitor bila je kompanija Efes koja je kupila pivare u Pančevu i Zaječaru.