Spor oko gradnje obdaništa

Vernici naklonjeni Islamskoj zajednici u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, zaustavili su izgradnju obdaništa u novopazarskom naselju Hadžet.

Gradska uprava i Islamska zajednica u Srbiji spore se oko vlasništva nad tom parcelom.

 

U Gradskoj upravi su Tanjugu rekli da su dobili pismo radnika građevinskog preduzeća „Crna Trava“ iz Leskovca, u kome ih oni obaveštavaju da je na spornu parcelu upala grupa ljudi i od njih zatražila da se udalje zajedno sa mašinama i alatom.

 

Gradska uprava tvrdi da ima sve papire koji ukazuju da je sporna parcela njihovo vlasništvo.

Glavni urednik Glasa islama Sead Šaćirović izjavio je da je reč o vakufskoj parceli na kojoj je Gradska uprava bez ikakve najave iskopala temelje za gradnju predškolske ustanove.

 

Vernici su zaustavili radove i i uklonili materijal koji je postavljen po parceli, kazao je on.

„Reč je o vakufu koji je oduzet za vreme komunizma i koji je sudski na čekanju za povratak Islamskoj zajednici“, naveo je Šaćirović.

 

On je ponovio da je država svu imovinu koja je pripadala Pravoslavnoj crkvi vratila ili joj u zamenu poklonila drugi objekat, kao što je slučaj sa hotelom Sopoćani, a da Islamskoj zajednici još nijedan jedini objekat ili plac nije vraćen.

 

„Ovo je još jedan u nizu pokušaja otimanja vakufske imovine. Sve je počelo pokušajem otimanja zgrada islamskih ustanova u centru grada 2006. godine i pokušajem otimanja vakufa Muslala u blizini Bolnica 2007, za vreme vlasti Sulejmana Ugljanina, zatim pokušaj otimanja Stare banje ili vakufa Hadži hurem“, rekao je Šaćirović.