Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu, uoči godišnjice likvidacije 19 civila nesrpske nacionalnosti u Štrpcima kod Prijepolja, smatraju da Srbija mora da se suoči sa prošlošću ukoliko želi da povrati poverenje građana Sandžaka.

“Nesigurnosti i nepoverenju građana u državu doprineo je i izostanak brze i efikasne istrage koja bi otkrila i kaznila počinioce i nalogodavce ovog i ostalih zločina. Takođe, Srbija mora da oštećena lica zaštiti i porodice žrtava pravedno obešteti”, saopštio je Sandžački odbor.
 
Ovaj odbor naglašava da je, sa drugim NVO, upozoravao javnost i državu da postoje nesumnjivi dokazi da je zločin u Štrpcima unapred planiran i da su državni organi bili upoznati da će se on desiti.

“Podržavamo napore Tužilaštva za ratne zločine da konačno otkrije i druge počinioce i nalogodavce otmice, a očekujemo da se pronađu i kazne krivci za ostale zločine tokom devedesetih. Tim činom Srbija će pokazati da su joj svi građani pođednako važni”, stoji u saopštenju Odbora.

BNV u tehničkom mandatu zatražilo je od nadležnih državnih organa da u potpunosti rasvetle i procesuiraju odgovorne za zločin u Štrpcima.

U saopštenju za javnost Veća navodi se da se zločin u Štrpcima i drugi zločini iz devedesetih “sve više potiskuju u zaborav, njihova težina relativizuje, što govori da društvo nije u stanju da se suoči sa prošlošću”.

“BNV traži od pravosudnih organa Srbije da se pronađu nalogodavci ovog ratnog zločina i adekvatno kazne. Zahtevamo i da se žrtvama otmice podigne dostojno spomen obeležje, a njihovim porodicama pruži pravična materijalna naknada”, stoji u saopštenju.

Ovo Veće dodaje i da će, ukoliko država u skorije vreme ne reši ovaj slučaj, zatražiti od glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da se slučaj Štrpci i drugi ratni zločini počinjeni u Sandžaku, prebace u nadležnost tog tribunala.

Otmica putnika dogodila se 27. februara 1993. godine kada je u Štrpcima voz koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar zaustavila grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 19 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, i kasnije ih ubila kod Višegradske banje.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Milan Lukić je za zločine pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu robiju, dok je u Srbiji za otmicu u Štrpcima na 15 godina zatvora osuđen Nebojša Ranisavljević, koji je nakon odslužene kazne pušten na slobodu pre tri godine.

N. Kočović