Djokovićev advokat, Vasilije Arsić izjavio je za Betu da kosovsko tužilaštvo nema dokaze za prvobitnu optužbu da je Djoković učestvovao u ubijanju civila 1999. godine i da sada “izmišlja” nova krivična dela.

Kosovsko specijalno tužilaštvo je nakon hapšenja Djokovića saopštilo da se on sumnjiči da je počinio krivično delo rat protiv civilnog stanovništva, u vezi s akcijom od 7. maja 1999. godine “kada je u regionu Peći ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba”.

“Tužilaštvo nema nijedan dokaz da je Djoković učestvovao u bilo kakvom ubijanju civila albanske nacionalnosti. Umesto da bude oslobodjen, njemu je sada produžen pritvor zbog sumnje da je učestvovao u silovanju jedne Albanke, koja ga je navodno prepoznala na fotografiji”, rekao je Vasić.

Prema rečima advokata, Djoković je bio jedini Srbin koji je posle rata ostao da živi na svom imanju u Vitomirici kod Peći. Djoković je radio u matičnoj službi u srpskom selu Goraždevcu.

“Da je Djoković pre ili za vreme rata počinio bilo kakav zločin prema Albancima, sigurno ne bi ostao da živi u Metohiji. On je svih ovih godina bio jedini Srbin u Vitomirici, gde je normalno živeo s komšijama Bošnjacima i Albancima. Optužbe protiv njega su zasnovane na lažnim svedočenjima i imaju za cilj da se zastraše svi Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji”, kazao je Vasić.

Dodao je da se Djoković godinama tužio s opštinom Peć zbog uzurpirane zemlje i da je spor dobio na Vrhovnom sudu Kosova, ali da Katastar u Peći nije hteo da tu imovinu uknjiži na Djokovićevo ime.

U Istoku je juče uhapšen još jedan Srbin koji je pokušao da nadležnim organima prijavi uzurpiranu imovinu.

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila Gavrila Milosavljevića (1958), osumnjičenog za ratne zločine u Dubravi 1999. godine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je navela da je Milosavljević penzioner, koji kao raseljeno lice živi u okolini Beograda i koji je više puta do sada bez problema odlazio na Kosovo, a da je juče išao da prijavi uzurpiranu imovinu.