Unija srednjoškolskih parlamenata iz Novog Pazara povodom 5. juna, Međunarodnog dana zaštite životne sredine, organizuje nekoliko akcija sa ciljem da se građanima i institucijama skrene pažnja na adekvatno očuvanje životnog okruženja.

Tarik Graca iz Unije parlamenata kaže za radio Sto plus da će biti organizovane četiri akcije u koje će biti uključen veliki broj mladih ljudi.

“Prva akcija je ‘Recikliranje’ i njen cilj je da podsetimo građane na neophodnost pravilnog odlaganja kućnog i industrijskog otpada. Nakon toga sprovešćemo akciju ‘Pošumljavanje’, u okviru koje ćemo pošumiti Boriće. Uslediće i akcije ‘Biciklijada’ i ‘Vožnja kajakom’, kojima ćemo građanima skrenuti pažnju na korisnost upotrebe bicikla i potrebu očuvanja reka koje protiču kroz naš grad”, rekao je Graca.

Planirane aktivnosti biće sprovedene u saradnji sa OEBS Misijom u Srbiji, novopazarskom policijom, preduzećima “Srbija Šume” i “Eko-plast”, kao i Biciklističkim i Kajakaškim klubomovima iz ovog grada.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

E.Đulović