Sporazum su potpisali direktor “ProTent” Slobodan Vujičić i predsednik uprave “SBB enerdži” Žemovit Slomčinski (Ziemowit  Słomczyński), u prisustvu predsednika PKS Marka Čadeža i ministra savetnika u ambasadi Poljske u Srbiji Ane Perl.

Kompanija “SBB enerdži” je poznata po tehnologijama zaštite životne sredine kao što su instalacije za smanjenje emisije azotnih oksida ili odsumporavanje.

Kako je istaknuto, saradnja sa srpskom kompanijom omogućiće realizaciju složenih projekata u energetici, ekologiji, kao i u procesu dekarbonizacije.

Kompanija “ProTent” zapošljava više od 8.000 radnika, pruža usluge u oblasti elektro-mašinskog održavanja i remonta, zaštite životne sredine, konsaltinga i inženjeringa, održavanja protivpožarnih aparata i instalacija i drugih.

Direktor “ProTent” Slobodan Vujičić je kazao da se 95 odsto aktivnosti kompanije odnosi na rad sa Elektroprivredom Srbije i da su specijalizovani za termoenergetska postrojenja i sve radove na termoelektranama.

“Znajući šta sve sledi našem energetskom sektoru, kao što je prilagođavanje standardima i protokolima EU, saradnja sa ‘SBB enerdži’ nije povoljna samo za nas već i za celokupan termoenergetski sektor zemlje”, kazao je on.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je partnerstvo u interesu i srpske i poljske kompanije.

“Sporazum će srpskoj firmi doneti znanje, preko potrebnu tehnologiju po standardima EU za smanjenje azotnih oksida, odsumporavanje i smanjenje zagadjenja”, rekao je on.

Dodao je da će srpskoj kompaniji ovo partnerstvo omogućiti iskustvo i reference za brojne projekte, ali i da učestvuje kao deo konzorcijuma na velikim medjunarodnim tenderima.

Čadež očekuje da će u te poslove biti uključene i druge firme iz Srbije kao dobavljači.

“Nadam se da bi sledeći zajednički korak mogao biti i zajednička proizvodnja”, rekao je predsednik PKS.

Predstavnica poljske ambasade Ane Perl naglasila je da je ekonomska razmena dve zemlje na istorijski visokom nivou i da ovaj sporazum otvara novo poglavlje u saradnji.

Perl se nada da će i druge kompanije slediti ovaj primer i prepoznati potencijal za saradnju, pogotovo u oblastima alternativnih izvora energije, inovacija i održivog razvoja.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.