Debata „Priznanjem do istine“ koju organizuju Sandzački odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda i NVO Forum ZFD biće održana sutra u novopazarskom Multimedijalnom centru.

 

Tom prilikom će biti prikazana i izložba fotografija kao i dva dokumentarna filma „A, oj Liko“ autora Igora Gala i „Pribojski lament“ Sandzačkog odbora.

 

Predsenica ovog odbora Semiha Kačar rekla je radiju sto plus da se dokumentarac i fotografije Igora Gala odnose na stanje u Liki posle 1995. godine, a film „Pribojski lament“ prikazaće događaje tokom devedesetih i zatečeno stanje nakon tog perioda u opštini Priboj.

 

„Cilj nam je da kroz ove događaje ukažemo na potrebu konstantnog suočavanja sa prošlošću i utvrđivanja činjeničnog stanja“, rekla je Kačareva.

 

Ona je istakla da ovakve debate predstavljaju priliku da se suprotstavimo politici zaborava i institucionalnoj amneziji.

 

Na sutrašnjoj debati će pored Kačareve govoriti i projekt menadzer Foruma ZFD Christiane Jaenicke, predsednik Građanskog foruma iz Tuzle Vehid Šehić, glumac Igor Galo i predstavnica NVO „Homo“ Mirjana Galo.

 

Suorganizator ovih događaja je Kulturni centar Novi Pazar a početak je zakazan za 18 časova i 30 minuta.