Svetski Dan slobode medija 3. maj obeležava se sutra širom sveta, i u Srbiji akcijom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine”.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je tim povodom novinare i medijske radnike da sutra od 11.55 do 12 prekinu program u elektronskim medijima, a da u onlajn i štampanim medijima objave Proglas udruženja povodom Svetskog dana slobode medija.

U Proglasu se pored ostalog navodi da je sloboda medija u Srbiji ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je danas.

“Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha. Pritisnuti nemaštinom, u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kome ih vlasnici medija drže godinama, novinari i medijski radnici podložni su cenzuri i samocenzuri”, navodi se u Proglasu.

PredsedniK Nezaviznog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je agenciji Beta da slododa medija nije na nivou demokratske države i države koja pretenduje da bude članica Evropske unije o čemu svedoči i 74. mesto koje je Srbija 2013. godine zauzela po pitanju slobode medija.

“S jedne strane imali smo dominaciju tabloida koji određuju medijsku scenu, a sa druge tabloidizaciju ozbiljnih medija kojima su se nametale teme kojima one inače ne bi trebalo da se bave”, istakao je Obradović.

On je ocenio da su u Srbiji novinari slabo plaćeni, da su podložni autocenzuri i da su u stalnom strahu od gubitka posla.

Prema njegovoj oceni, prošla 2013. godina izgubljena je u pogledu medijskih reformi.

“Mnogi zakoni za koje smo mislili da će biti, nisu doneti prošle godine, na njima se još radi, ali ne tempom kojim možemo da budemo zadovoljni”, istakao je Obradović.

I UNS podržava sprovođenje medijske strategije i donošenje novih medijskih zakona, ali upozorava da se ne sme ponoviti divlja privatizacija medija iz prošle decenije koja je izazvala pravi pomor medija u Srbiji i obespravila novinare u pogledu slobode izražavanja, kao i radnih i ekonomskih prava i sloboda.

Povodom Svetskog dana slobode medija NUNS, UNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Misija OEBS u Srbiji organizovaće u utorak, 6. maja javnu debatu pod nazivom “Autocenzura: nevidljiva pretnja slobodi medija”.

Srbija je prošle godine bila na 74. mestu po slobodi medija, a u svetu je prošle godine sloboda medija bila na najnižem nivou u protekloj deceniji, navedeno je u juče objavljenom izveštaju međunarodne organizacije Fridom haus (Freedom house) o slobodi medija u svetu u 2013. godini.

Srbija je i u prošlogodišnjem izveštaju o slobodi medija za 2012, bila na 74. poziciji, koju je tada delila sa Mađarskom i Crnom Gorom.

Što se tiče bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je na 39. mestu, Crna Gora je na 78, na 83. mestu je Hrvatska, na 98. mestu je Kosovo, 103. je Bosna i Hercegovina, dok je Makedonija na 122. mestu.

Prva tri mesta po slobodi medija u 2013. godini dele Švedska, Norveška i Holandija, a četvrto i peto mesto dele Finska i Belgija.

U ovogodišnjem izvestaju Fridom hausa navodi se da je sloboda medija u svetu u 2013. godini pala na najniži nivo za poslednjih deset godina.