Tandir: Postoji diskriminacija Bošnjaka u Sandžaku


Portparol muftije sandžačkog Samir Tandir ocenio je danas da se incidentima u Novom Pazaru daje prevelik prostor u medijima, a zanemaruje diskriminacija Bošnjaka kao
suštinski problem.

Tandir je za agenciju Beta kazao da očekuje hitan razgovor legitimnih predstavnika Bošnjaka i vlasti u Beogradu.

Portparol muftije Muamera Zukorlića dodao je da je bezbednosna situacija u Novom Pazaru „stabilna“.

U Novom Pazaru juče je zapaljena zastava Srbije na Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“, a zbog toga su privedena trojica mladića. Srpska zastava stajala je pored bošnjačke koja nije oštećena.

Ranije je bačen kamen na autobus Niš ekspresa koji je prolazio kroz Novi Pazar, a zbog tog incidenta privedena je grupa mladića.

„Treba pustiti istražne organe da utvrde stvarni povod – da li je to bilo slučajno ili namerno. Prema nekim nezvaničnim informacijama, reč je o nestašluku maloletnika“, kazao je on.

Prema njegovoj oceni, povod i prostor u medijima nakon kamenovanja autobusa je bio prevelik, a zanemarene su suštinske stvari kao što su diskriminacija Bošnjaka – verska, ekonomska i druga.

To, kako je ocenio, govori o dvostrukim aršinima i standardima.

„Guranje problema pod tepih nije dobro i može proizvesti destabilizaciju Sandžaka. Nadamo se da će zvanična vlast imati sluha i da do toga neće doći“, kazao je on.