Novopazarski tekstilci vratili su se zadovoljni ostavernim poslovnim rezultatima I interesovanjem klijenata sa Međunarodnog robnog sajma u Poznanu, u Poljskoj, gde su potpisali sporazum o tehničkoj saradnji sa tamošnjom kompanijom „Prelic, koja će biti ekskluzivni zastupnik i distributer njihovog proizvodnog asortimana na tržištu ove zemlje. 

 

Ugovor su potpisale firme Maxers, Stig, Benneli, Clašix, Big Boys, Bros i Exact, koje su članice Asocijacije tekstilnih proizvođača iz Sandžaka, a strateško partnerstvo i logističku i finansijska pomoć ovim firmama obezbedio je Program za jačanje ekonomske sigurnosti Američke agencije za međunarodni razvoj.

 

Potpredsednik AŠTEX-a i vlasnik kompanije Stig Tigrin Kačar rekao je radiju Sto plus da je svaka ugovorena količina proizvoda na inostrano tržište značajna, s obzirom na trenutnu situaciju u tekstilnoj branši.

 

”Mi smo se veoma zadoviljni vratili sa ovog sajma, gde smo sa našim partnerom kompanijom “Prelic” dogovorili sve detalje saradnje. Polovinom ovog meseca krećemo sa prvim solidnim isporukama kolekcije proleće- leto, a dalje količine isporuke će zavisiti od konkretne potražnje kupaca. Mislim da smo na sajmu napravili dobar teren za dalju saradnju, jer ima dosta poljskih firmi koje su raspoložne da naše proizvode imaju u svojim rafovima”, rekao je Kačar.

 

On je dodao da su sa kompanijom “Prelic“ ugovorili odlične uslove za poslovanje i da je već spremna čitava logistika za plasma njihovih proizvoda.

 

„Verujemo da će to biti dobar posao, jer je ipak u pitanju široko tržište, a ova kompanija pokriva tri države. Nadamo se postepenom povećanju proizvodnje, kao i da će se steći realne šanse da nastavimo sa ulganjem u proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta“, kaže Kačar.

 

Inače, od 2008. godine do danas kompanije iz dva ekonomski najugroženija regiona Srbije – Sandžaka i Južne Srbije koje učestvuju u aktivnostima Programa za jačanje ekonomske sigurnosti USAID uspele su da ostvare prodaju u iznosu od 10 miliona američkih dolara.

 

Program je svojim aktivnostima pomogao da 120 kompanija iz ova dva regiona osvoje nova tržišta u Turskoj, Češkoj, Rusiji, Belorusiji i sada u Poljskoj.